02/02/2017

THEATER

Slim uitgebalanceerde theaterthriller. Een zwartgerande voorstelling over een diepgewortelde liefde waarin, zoals in het leven zelf, ook te lachen valt.

Laura heeft duizend vragen. Haar goeroe Edwin heeft op alles een antwoord. Hij wil klein en rustig. Zij wil groots en meeslepend. 

Everybody Happy!? is een peertje van 100 watt dat kort oplicht in een donkere kamer. Amper een flits. Maar de vragen die je op de muren gekalkt ziet, vergeet je nooit meer. Want je herkent je eigen handschrift. Er staat: is het universum een postorderbedrijf? En wanneer wordt het geluk dan bezorgd?
Everybody Happy!? is een realistisch liefdesverhaal vol filosofische vraagstukken, drama en een flinke dosis zwarte humor.

Om over vrijheid en noodlot iets zinnigs te kunnen zeggen, moeten we de regels van de taal en van de logica overstijgen, moeten we naar het kunstzinnige, moeten we naar de poëzie; waar met de regels van de logica en de grammatica mag worden gerammeld. Waar de metafoor, het beeld, belangrijker is dan de definitie.

Voor de tekst van Everybody Happy!? ontving Peter De Graef een nominatie voor de Prijs voor Podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Eerder ontvingen Tom Lanoye en David van Reybrouck deze vijfjaarlijkse prijs.

In de pers:

“Een slim uitgebalanceerde theaterthriller, een stuk over de imperfectie en het monster in elk mens. […] een tragikomische rollercoaster van emoties, rollen en filosofische delicatessen” ****
Els Van Steenberghe - KnackFocus

"Dat de voorstelling geen moment verveelt, is vooral de verdienste van de twee acteurs. Lottie Hellingman weet van Laura een zoekende, onzekere vrouw te maken die de toeschouwer weet te ontroeren. Maar het is vooral Peter De Graef die met zijn wat slepende stem, jongensachtigheid, hoog knuffelgehalte en groot gevoel voor humor deze voorstelling tot een hoog niveau tilt. Als hun personages in de slotscène tegen elkaar aan kruipen en de videocamera in kijken, hoop je alleen maar dat deze twee mensen hebben gevonden wat ze zochten."
(Jan Barend van Barneveld, theaterkrant.nl ****)