08/02/2018

THEATER

Het jonge theatergezelschap Kuiperskaai brengt dynamisch, visueel theater dat de grote thema’s niet schuwt. Ze mengen theater, dans, literatuur en beeldende kunsten tot een extravagant scènebeeld waar je van zult smullen.

1095 voert ons naar de elfde eeuw. We volgen het verhaal van Benny, een jonge benedictijnermonnik van het Sint-Baafsklooster in het Gent. Wanneer hij noodgedwongen uit Vlaanderen moet wegvluchten, begint hij aan een reis die hem van Frankrijk naar het verwoeste Cordoba voert. Hij raakt verzwolgen door een tijd waarin het religieuze fanatisme van de wereld uit haar voegen barst en langs alle kanten aanslaat.
1095 is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.
 

Els Van Steenberghe (KnackFocus) over Kuiperskaai in een recensie van hun vorige voorstelling The Winter's Tale:

"Kuiperskaai is het geesteskind van Lisaboa Houbrechts, Victor en Romy Louise Lauwers en Oscar Van der Put. Ze richtten hun collectief in 2012 op, toen de schoolbel van het secundair onderwijs nog in hun hoofden nagalmde en ze amper hun weg vonden door de gangen van het KASK. Toch drukten ze resoluut op het gaspedaal van hun carrière en maakten alvast stukken waar de stomende goesting om groots theater te maken van af spatte. Behalve goesting was ook de invloed van Jan Lauwers en Grace Ellen Barkey te zien in de loepzuivere, extravagante en met stevige muziek omboorde scènes. Niet gek want de geestelijke vader en moeder van Needcompany zijn de vader en moeder van Victor en Romy Louise.

Maar, Kuiperskaaiers zijn géén copycats. Doordat ze al sinds 2012 over de scène denderen en - in het geval van Romy Louise Lauwers - zelfs al op de grootste internationale scènes stonden samen met Needcompany - voltrok de zoektocht naar een eigen taal zich niet enkel binnen maar ook buiten de schoolmuren, op de scène. 

Houbrechts maakt vanaf 2017 deel uit van de pool jonge regisseurs die zich binnen Toneelhuis mogen ontwikkelen en de grote zaal verkennen, mét assistentie van meesters als Jan Fabre, Ivo van Hove, Jan Lauwers en Guy Cassiers. Een vrouwelijke meester is er niet. Nóg niet..."

AANRADERS