08/02/2018

THEATER

Het jonge theatergezelschap Kuiperskaai brengt dynamisch, visueel theater dat de grote thema’s niet schuwt. Ze mengen theater, dans, literatuur en beeldende kunsten tot een extravagant scènebeeld waar je van zult smullen.

1095 voert ons naar de elfde eeuw. We volgen het verhaal van Benny, een jonge benedictijnermonnik van het Sint-Baafsklooster in het Gent. Wanneer hij noodgedwongen uit Vlaanderen moet wegvluchten, begint hij aan een reis die hem van Frankrijk naar het verwoeste Cordoba voert. Hij raakt verzwolgen door een tijd waarin het religieuze fanatisme van de wereld uit haar voegen barst en langs alle kanten aanslaat.
1095 is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.
 

Uit de recensie van KnackFocus:

"Met muziek, projecties, fantastische kostuums (pluimen voor kostuumontwerpster Sietske Van Aerde), maar vooral tonnen spelplezier vormt 1095 een stuk dat je moet gezien hebben. Dat de makers leven voor het theater wordt al duidelijk na de eerste scène, waarin de twee actrices het beste van zichzelf geven. Doorheen gans de voorstelling wordt er gespuwd, geschreeuwd, gevochten, geklauwd en bemind alsof het een lieve lust is. Het publiek krijgt schoonheid in al haar lelijkheid en lelijkheid in al haar schoonheid voorgeschoteld."