03/03/2018

MUZIEK

Kom binnen.  We zijn hier voor murderballads, muzikale bloedstollende thrillers.

Wees niet bang.  We doen meteen de deuren stevig op slot..  Lang niet alle vertellingen lopen immers goed af.  Niet elke moordernaar is gevat. Een kleine troost.  Vaak was het lied bloederiger dan de eigenlijke daad. 

De meeste slachtoffers waren vrouwen… Heel af en toe werd de trekker overgehaald door een vrouw, meestal na overspel van de man.  Zo ook in “Franky and Johnny”, niet te klasseren volgens de jury als een eerste graads moord.  Franky kreeg in zijn zitvlak simpelweg geserveerd wat hij verdiende !

Blijven we hangen in een ver verleden ?  Niet noodzakelijk.    Ok,  Stagger Lee blijft eerste klas materiaal, maar ook Bob Marley schoot al wel eens een sheriff overhoop en Rihanna knalt er ook niet naast.  Schoon materiaal in overvloed!

Murderballads waren lange tijd geliefde tabloids. In het pré-krantentijdperk werden moorden bij voorkeur heet geserveerd in catchy tunes met liefst een flinke scheut bloed en horror. De liedjes verspreidden zich dan ook als lopend vuur.

“And while the song plays, we believe these dry bones can live.” (Tom Waits)

Lady Linn, Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke bezingen de passionele moord. Murder Ballads wordt een verrassende tocht doorheen bekende en minder bekende criminele dossiers. Geen trip voor teergevoelige zieltjes.