02/10/2017

Op maandag 2 oktober is iedereen welkom in de Theaterzaal van CC Belgica om samen te kijken naar de reportage die reizende reporter Arnout Hauben gemaakt heeft over pater Pieter-Jan De Smet, de man die in Dendermonde vereeuwigd werd met een standbeeld aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
In het avontuurlijke landschap van de Far West, waar ooit cowboys en indianen elkaar bekampten in een bittere strijd om land, volgen we het spoor van een jonge man uit Dendermonde die missionaris wou worden. Dat is op zich niks bijzonders in 1821, wel dat hij ervoor koos om naar de jonge Verenigde Staten te reizen.
We trekken langs de ‘Oregon trail’, een eeuwenoud pad richting de Rocky Mountains. Daar liep bijna 200 jaar geleden ook de jonge pater De Smet toen hij op weg was naar het kamp van de Plathoofdindianen. Zij hadden zijn hulp ingeroepen omdat steeds meer kolonisten naar het westen trokken waardoor hun land bedreigd werd.
Een lange reis en niet zonder gevaar, maar Pieter-Jan trotseerde dapper het avontuur, vastberaden om de indianenstam uit de nood te helpen. Samen blikken we terug op deze bewogen geschiedenis en ontdekken we dat Pieter-Jan De Smet nog lang niet vergeten is, niet in Dendermonde en niet in Amerika.

Dendermonde kijkt
Naar aanleiding van deze reportage uit de reeks ‘De helden van Arnout’ (één - VRT), heeft het stadsbestuur het idee opgevat om hieraan een sociaal gebeuren te koppelen door de beelden uit te zenden op groot scherm in de knusse zaal van CC Belgica. Het hoeven niet altijd de Rode Duivels te zijn die ons inspireren om samen tv te kijken …

19u45 deuren
20u15 inleiding door burgemeester Piet Buyse en reportagemaker Arnout Hauben
20u40 uitzending ‘De helden van Arnout’ over pater Pieter-Jan De Smet
21u30 mogelijkheid om na te praten in het Theatercafé