27/10/2016

THEATER

40 jaar na Julien Schoenaerts brengt Bruno Vanden Broecke een van de meest legendarische filosofen uit de geschiedenis weer tot
leven: de ‘vader van de filosofie’, leermeester van Plato, uitvinder van de socratische methode, door het Orakel van Delphi bestempeld als de meest wijze mens ter wereld omdat hij “weet dat hij niets weet”. 
Helemaal in de geest van Socrates wordt het een prikkelende, ironische, soms provocerende voorstelling, die ontroert, verwart, aan het lachen maakt en te denken geeft.

De pers over Socrates:

“Boeiend aan deze eerste voorstelling is de spanning tussen haar ontvoogdende missie en de leer die ze ontvouwt. Socrates verdedigt de eeuwige vraag, de waarheid van het niet-weten.
(...)
Veertig jaar na Julien Schoenaerts en zijn legendarische Apologie van Socrates, zoekt hij de waarheid veeleer in de naturel dan in de retoriek. Soms vliegt hij vurig op, soms staat hij weifelend met de tip van zijn schoen in het zand te draaien. ‘Ik heb geen filosofie, ik filosofeer.’
Het maakt van Socrates een fijne injectie van gezonde twijfel, als vaccin tegen alle evidenties, alle loze kretologie.”
(Wouter Hillaert, De Standaard)

“Socrates is een warm en met zorg gemaakt eerste deel van een veelbelovende monologenreeks die de grootste denkers in het voetlicht plaatst omdat deze wereld meer dan ooit nood heeft aan hun verlicht, verzachtend en verrijkend denken. (…) In een regie van Stefaan Van Brabandt transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is…”
(Els Van Steenberghe, Knack.)

CREDITS

Concept, tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Spel: Bruno Vanden Broecke
Dramaturgie: Wannes Gyselinck
Techniek: Dimitri Joly
Productie: De Verwondering & De Speelman
Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, De Arenbergschouwburg