16/11/2018
30/11/2018

LEZING

Het programma zal bestaan uit een multimediale reis door het zonnestelsel.

Vertrekkend van de Zon, onze eigen ster bezoeken we alle planeten. De fascinerende landschappen van de aardse planeten en de turbulente atmosferen van de Joviaanse planeten worden onder de loep genomen. De vraag naar leven in het heelal is nooit ver weg. Ook de aarde, de meest veelzijdige van allemaal, wordt niet vergeten. Bij Pluto aangekomen merken we dat we amper een klein stapje in het onmetelijke universum hebben gezet.

Voor het tweede deel voorzien we enkele telescopen zodat de deelnemers de kans krijgen om het heelal met eigen ogen te exploreren.
Aan de hand van een astronomisch software programma gaan we op verkenning aan de sterrenhemel. We volgen de zonsondergang en zien de eerste sterren verschijnen. We bekijken de helderste sterrenbeelden aan een hemel die model kan staan voor wat we boven het lichtvervuilde Vlaanderen te zien krijgen. We zoeken de Grote Beer en vinden van daaruit de poolster. Zij helpt ons de dagelijkse beweging van de sterrenhemel te begrijpen. Dan verplaatsen we ons naar een ideale donkere plaats. Daar lopen we verloren tussen de duizenden sterren. De kennis van een aantal sterrenbeelden helpt ons echter ook hier onze weg te vinden. Onze digitale telescoop laat ons toe een aantal nevels te exploreren. Stervormingsgebieden, exploderende sterren en complete galaxieën passeren de revue.

 

INSCHRIJFINFO

In geval van slecht weer zal de tweede avond verhuizen naar vrijdag 7/12.