21/02/2019

FILM

MATINEE

'The Death of Stalin': de meest amusante geschiedenisles die we ooit hebben gekregen. -
***De Morgen


"Het venijn zit niet in de staart, maar in het onverdraaglijke feit dat zo weinig verzonnen is. Is dit nu een ontzettend wrede komedie of een hilarische, groteske tragedie? Het eerste, maar aan het getwijfel dankt de satire haar spankracht."
****FocusKnack

Alhoewel Stalin in zijn laatste maanden meer en meer het Noorden kwijt leek, was het voor zijn entourage toch een complete verrassing om hem in comateuze toestand op de grond aan te treffen. Als een mokerslag treft hen het besef dat de dictator niet gezorgd heeft voor een door iedereen aanvaarde opvolger. Iedereen die verzameld is rond de bewusteloze Joseph Stalin heeft redenen te over om zichzelf, al dan niet openlijk, als de ideale troonopvolger naar voor te schuiven.

De sterrencast zet een stel troonpretendenten neer die er werkelijk alles voor over hebben om alleen de macht te grijpen. Beria, Chroetsjov, Zhoekov en Malenkov streven in een heerlijke drama-comedie op alle mogelijke manieren naar de absolute macht binnen een maatschappij van kameraden......

The Dead of Stalin is alvast niet de lievelingsfilm van de Russische president Vladimir Poetin. De prent werd dan ook uit de Russische bioscopen gebannen. Meteen het bewijs dat de nieuwe tsaar niet echt moet weten van het bekend worden van het bloederig verleden van de door Stalin gedomineerde Sovjet-Unie. Nochtans werd het een prent die overheerst wordt door spitante dialogen, te gekke plotwisselingen en een grote dosis zwarte humor. En wat meer is, het geheel is gebaseerd op waargebeurde maar redelijk surrealistisch aandoende feiten.

CREDITS

Armando Iannucci
met: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor

VK, 2017