20/12/2018

FILM

MATINEE

Winnaar van 3 Oscars voor Beste Film, Beste Regie en Beste Originele Soundtrack.
Winnaar van 2 Golden Globes, waaronder Beste Regisseur.
Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Guillermo del Toro maakt een wonderbaarlijke, volkomen unieke fantasierijke fabel over een jonge, stomme vrouw die heel precies is in haar routine: opstaan, timer zetten voor haar eitje, bad nemen en masturberen, haar oudere buurman bezoeken en dan in het donker de bus op naar het werk. Daar gebeuren slechte dingen in de grote watertanks van de staatslaboratoria, midden in de koude oorlog.

in de pers:
- "Een visueel overweldigende ode aan buitenbeentjes."
Maar wat een genot is deze film voor ogen en oren. Del Toro tovert een tot in de puntjes verzorgd sprookjesuniversum op het scherm, waarin je heerlijk kunt verloren zwemmen. Alles klopt: in het behangpapier zitten schubachtige motieven verstopt, door de groenachtige belichting lijkt de hele film zich onder water af te spelen, en zelfs de muziek van Alexandre Desplat klatert als een bergrivier van emotie.
De Morgen ★★★★

- Elk shot is een plaatje, met dank aan cameraman Dan Laustsen, de montage mist geen enkele hartslag en Sally Hawkins, Richard Jenkins, Octavia Spencer en Michael Shannon omarmen hun personages - karikaturen van vlees en bloed - met zoveel liefde dat ze beter naar een hotelkamer op zoek gaan. 
Focus Knack ★★★★

- Een visueel betoverende mix van hartverscheurend liefdesdrama en ouderwetse Koude Oorlogspanning: dit gewoon twee uur lekkere bioscooppret waar de liefde voor pure cinema van afspat.
De Standaard ★★★

-Nooit eerder heeft del Toro zó uitdrukkelijk op het hart gemikt, maar het zijn in eerste instantie de netvliezen die hij streelt. De decors zijn wondermooi belicht, Stricklands Cadilac de Ville is een juweeltje, en zoals we dat van hem gewend zijn, pakt del Toro nu en dan uit met magnifieke tabeleaus (het wezen in de bioscoopzaal !).
Humo ★★★

CREDITS

Guillermo del Torro

VS,C, 2018