28/03/2018

FILM

THEATER

Het handelsmerk van BERLIN zijn voorstellingen waarin ze theater en documentaire op een beklijvende manier met elkaar verweven. Deze keer trokken ze hiervoor naar een dorpje in de buurt van Tsjernobyl. 
Door de ontploffing van een reactor op 26 april 1986 in Tsjernobyl neemt het leven in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 km rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren.
Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven.

Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post. 
Vier jaar lang reisde BERLIN twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen en hen voor de camera te interviewen.

in de pers:
 

"een meesterlijke theaterinstallatie" (De Standaard ****)
"een roerend portret van onvoorwaardelijke liefde" (FocusKnack ***)
"uniek portret van Tsjernobylkoppel" (Theater krant.nl ****)
"wondermooie voorstelling" (CuttingEdge ****)
"un chef d'oeuvre" (RTBF ****)

AANRADERS