16/02/2018

FAMILIE

FILM

ZOOks is een tekenfilm van de gebroeders Kristoff en Dimitri Leue. Eerst werd het verhaal helemaal gefilmd -met échte acteurs - en vervolgens worden de acties en prestaties van de acteurs “overgetekend”. ZOOKs stelt je dan ook voor aan de tekenfilm versie van Matteo Simoni, Frank Focketyn, Warre Borgmans, Wim Helsen, Tine Reymer en Wouter Hendrickx.

ZOOks vertelt het verhaal van Robin, een rebels tienermeisje, dat naar het verboden woud trekt om de mysterieuze verdwijning van haar moeder te onderzoeken. Ze ontmoet er een “wilde jongen”. Hij weet wat er met haar moeder gebeurd is. Wie is die jongen en slagen ze er samen in om niet alleen hun families te herenigen, maar ook de relatie tussen mens en natuur, de stad en het woud te herstellen? Of gaat alles verloren?

Algemene informatie

Vanaf 9 februari is ZOOKs te zien doorheen Vlaanderen. Deze Vlaamse animatiefilm met topcast is heel wat meer dan een film. De makers gingen een samenwerking aan met meer dan 50 Culturele Centra in Vlaanderen, de film werd geselecteerd als openingsfilm voor het JEF festival, WWF maakte er een Beestige Klas-lessenpakket van en allemaal samen lanceren ze in de Krokusvakantie een website waar jongeren interactief aan de slag kunnen. Bovendien kunnen ook kinderen in Vlaamse ziekenhuizen en revalidatiecentra de film bekijken via JEF in het ziekenhuis.

Deze unieke Vlaamse animatiefilm van Kristoff en Dimitri Leue zet het belang van de natuur in de verf. In samenwerking met WWF Vlaanderen kunnen scholen zich sinds september 2017 inschrijven voor Beestige Klas, waarna ze een educatief pakket ontvangen dat volledig in het teken van de film staat. In één lesuur ontdekken de leerlingen de vele ecosysteemdiensten die de natuur ons levert en het belang daarvan. De leerlingen staan even stil bij een aantal bedreigingen voor de natuur en zoeken samen naar oplossingen. Het thema van de film blijft zo gedurende een langere periode actief in de klas. Daarnaast wordt een actieoproep gelanceerd om mee te dingen naar een WWF Beestige Klas-award, die op 27 maart 2018 doorgaat in het Zwin.

Maar dat is niet alles.
Aansluitend op het educatieve luik met WWF lanceert ZOOKs op 9 februari www.natuurcontrole.be : een interactieve website waar het verhaal van de film een online zijsprong kent.

ZOOks is gemaakt op basis van rotoscopie, een traditionele 2D animatietechniek waarbij het verhaal eerst helemaal wordt gefilmd - met échte acteurs - en nadien actie per actie met de hand wordt getekend. De film mocht rekenen op een absolute topcast, met o.a. Matteo Simoni, Frank Focketyn, Daisy Ip, Warre Borgmans, Wouter Hendrickx, Tine Reymer en Wim Helsen.

ZOOKs kent zijn wereldpremière als openingsfilm van het JEF festival op 4 februari.
 

CREDITS

Regie: Dimitri en Kristoff Leue
Cast: Matteo Simoni, Frank Focketyn, Warre Borgmans, Wim Helsen, Tine Reymer, Wouter Hendrickx, Mona Lahousse en Glenn-Scott Peij
Productie: Potemkino, SANCTA, TheFridge, SophieAnimation
Partners: KETNET, VAF, BNP Paribas Fortis Film Finance, WWF, MediaRaven